Natuurlijk kunt u uw pannendak ook laten veranderen in een rietendak. Wanneer u overweegt om uw pannen te laten vervangen door riet, komen er allerlei vragen naar boven. Waar moet allemaal aan gedacht worden? Den Hartog Riet heeft ervaring met het proces van pannen naar riet. De belangrijkste elementen zullen wij hier bespreken.

Voor foto's van projecten die wij al uitgevoerd hebben, kijk dan hier.

  • De onderconstructie. Wanneer de pannen worden vervangen voor riet dient de onderconstructie geschikt te worden gemaakt voor riet. Meestal houdt dit in dat er een gesloten constuctie wordt gemaakt. Dit houdt in dat het rietpakket wordt vastgemaakt op een isolatiepaneel of een schroefplaat. Dit type onderconstructie is erg brandveilig. Vuur van buitenaf krijgt niet meer de gelegenheid (zoals het met de traditionele onderconstructie wel het geval was) om zuurstof aan te trekken van onder het rietpakket. De zuigende werking is niet meer mogelijk, daar de onderconstructie nu gesloten is.
  • De hellingshoek. De minimale hellingshoek (dat is de schuinte van het dakvlak) moet voor een rieten dak liggen op 40 graden. Op kortere dakvlakken zoals op een dakkapel mag het minder zijn. De hellingshoek heeft sterke invloed op de levensduur van het rieten dak. Hoe steiler het dak, hoe beter!
  • De isolatie. Wanneer u kiest voor riet in plaats van pannen, kunt bij het vervangen van de kap aandacht besteden aan de isolatie. Met riet en de juiste manier van isoleren kunt veelal een hogere isolatiewaarde verkrijgen dan u daarvoor had. Laat u adviseren door Den Hartog Riet. Vaak is binnen enkele jaren de investering in isolatie terugverdient door de lagere stookkosten.
  • De ramen. Bij het vervangen van de kap is er de uitgelezen mogelijkheid om meer licht en ruimte te brengen in uw woning. Dakramen en/of dakkapellen bieden u de gelegenheid om licht te brengen in een kamer of een kamer meer ruimte te geven. Den Hartog Riet kan al uw wensen omtrent diverse timmerwerkzaamheden realiseren. Overleg met ons om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Wij helpen u graag verder.
  • Waterafvoer. Een rieten dak heeft doorgaans geen goot waar het water door wordt afgevoerd. Een pannen dak wel. Wanneer u kiest voor een rieten dak is het raadzaam om te kijken of het water goed weg kan. Een makkelijke en effectieve oplossing is een griendbak langs de gevels van zo'n 60 cm breed. Het water spat door middel van grind nauwelijks op en kan vrij gemakkelijk wegzakken. Wilt u gronderige waterafvoer? Dan kunt een kiezen voor een drainagesysteem. Ook hierin kan Den Hartog Riet u bijstaan om zo'n systeem te realiseren. 
  • Vergunning. In Nederland is er de regel dat wanneer u wijzigingen wilt doorvoren aan de buitenkant van uw woning, dit in overleg met de gemeente moet gebeuren: vaak dient er een vergunning te worden aangevraagd. Wanneer u overgaat op riet, moet u de gemeente inlichten. 

Meestal kiezen mensen voor riet vanwege de charme, landelijkheid en uitstraling. Maar ook vanwege duurzaamheid. Riet heeft een hoge isolatiewaarde en het is een product rechtstreeks uit de natuur gewonnen. Riet geeft uw woning een exclusieve uitstraling. Zie hiernaast voor het mooie resultaat van projecten waar het proces 'van pannen naar riet' is uitgevoerd.

Contact

Heeft u een vraag of een opmerking? Neem dan contact met ons op door dit contactformulier in te vullen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Contactgegevens

Den Hartog Riet

Recht van ter Leede 21

4143 LN Leerdam

 

Telefoon +31 (0)345 - 54 94 33

Fax         +31 (0)345 - 54 94 02

Mobiel     +31 (0)610 - 57 53 31

E-mail     info@hartogriet.nl

Volg ons op Facebook

© 2018 Rietdekkers Den Hartog Riet | Ontworpen en gebouwd door Altena Media