Dakgoten en rieten daken

Het water dat van het rieten dak afloopt, valt meestal direct naar beneden zonder dat het wordt afgevoerd door middel van een goot. Veelal valt het water in een strook grind en vloeit zodoende weg. Maar op sommige plaatsen langs u woning is deze wijze niet toepasbaar. Bijvoorbeeld bij uw buitendeuren of boven uw terras. Het water dat hier naar beneden valt, kan soms hinderlijk zijn. U heeft misschien weleens gehad dat een koude druppel in uw nek viel, toen u naar binnen ging. Dakgoten en rieten daken zijn zeker niet onverenigbaar. Integendeel. Er zijn verschillende typen dakgoten toepasbaar die het water afvoeren zonder dat het valt op de plaats waar u het niet wil hebben. Ook kunnen er goten worden toegepast om onderhoudsgevoelige plekken op het rieten dak te beschermen. Wanneer de drup van een dakvlak op een ander dakvlak valt, zal dit een nadelig effect hebben op het riet. Op de drup op te vangen kan er op het dakvlak een (koperen) plaat worden aangebracht die het rieten dak vrijhoudt van de drup en het water afvoert.

Grofweg zijn er drie typen goten te onderscheiden.

-          - De drupgoot

Deze goot bestaat uit een koperen plaat waarbij de rand is omgebogen. De plaat wordt in het rieten dak geschoven waarbij de omgebogen rand in het zicht blijft en het water dat van het dak stroomt zijdelings afvoert. Zodoende blijft het gedeelte dat zich onder de omgebogen rand bevindt vrij van water. Vaak wordt de drupgoot toegepast boven deuren.

-          - De dakgoot

De dakgoot is de goot zoals we deze het meest zien. Deze goot bestaat uit een bak die onder het dak wordt aangebracht en waarbij het water in de goot valt en via een regenpijp wordt afgevoerd naar het riool of anderszins. Het materiaal waaruit de goot bestaat kan uiteenlopen.

      De kilgoot

Het doel van de kilgoot wijkt af van de voorgaande goten. Het kan worden toegepast wanneer twee dakvlakken in een inwendige hoek bij elkaar komen. De plek waar deze vlakken samenkomen noemen we de kil. Nu zijn er twee opties denkbaar. Of de kil wordt met riet bedekt. Of de kil blijft ‘open’ waarbij het water wordt opgevangen en afgevoerd door middel van een (koperen) goot. De reden om een ‘open’ kilgoot toe te passen ligt in het feit dat de kil veel water te verduren krijgt en zodoende onderhoudsgevoeliger is. Om dit onderhoud te voorkomen kan de ‘open’ kilgoot een uitkomst bieden.  

De drupgoot                                                   De dakgoot                                                    De kilgoot

Drupgoot siteDakgoten riet SiteKoperen kilgoot Site

 

Contact

Heeft u een vraag of een opmerking? Neem dan contact met ons op door dit contactformulier in te vullen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Contactgegevens

Den Hartog Riet

Recht van ter Leede 21

4143 LN Leerdam

 

Telefoon +31 (0)345 - 54 94 33

Fax         +31 (0)345 - 54 94 02

Mobiel     +31 (0)610 - 57 53 31

E-mail     info@hartogriet.nl

Volg ons op Facebook

© 2018 Rietdekkers Den Hartog Riet | Ontworpen en gebouwd door Altena Media